dijous, 8 de gener del 2009

Propostes del BLOC per recuperar el patrimoni d’Orpesa

Si miren el fullets turístics, venem con un dels al·licients de la nostra població el nostre llegat de monuments històrics. Una cosa és vendre el patrimoni de forma virtual, i una altra molt diferent és la realitat. Des del BLOC volem fer un repàs de l’estat del nostre patrimoni, des de l’arribada al poder del PP en el 2003. Sobre la Torre del Rei, en maig de l’any 2007 es signava un acord de concessió administrativa, per part de la Diputació de Castelló a favor de l’Ajuntament d’Orpesa. El conveni estableix que l’ajuntament s’ha de fer càrrec de totes les despeses de l’edifici (personal, conservació i manteniment). L’equip de govern del PP, en el pressupost de 2008, preveia una partida de 1.000 €, i en aquest any ni tan sols hi ha partida pressupostària, cosa que demostra la falta d’interès.

Dins la concessió s’especifica clarament que “la falta d’utilització de l’immoble durant un període de 6 mesos serà causa de l’extinció de la concessió”. En la pàgina web municipal d’Orpesa, en una nota de premsa del 29 d’abril de 2008, s’informava que en l’any 2007 la Torre del Rei va poder ser visitada entre els mesos de juny i setembre, i el que és més sorprenent, que el passat 2008 va ser igualment inaccessible el conjunt, perquè es va repetir aquest període limitat de visites. Per part de l’equip de govern del PP no només s’incompleix la concessió, sinó que a més a més es fa apologia de l’incompliment.

Una altra mostra per valorar l’interès del PP en la Torre del Rei va ser la resposta a la proposta del BLOC de demanar el compliment de la LLEI 4/1998. En el seu article 32, Règim de visites, diu: “1. Per a fer possible l'adequat coneixement i difusió pública dels béns del patrimoni cultural valencià, els propietaris i posseïdors per qualsevol títol de béns immobles, declarats d’interès cultural, hauran de facilitar la visita pública d'aquests, almenys durant cinc dies al mes, en dies i horari predeterminats, que es faran públics amb la difusió adequada, tant en mitjans de comunicació com en centres d'informació turística i cultural”. El PP no va voler atendre la nostra proposta, i estem parlat del compliment d’una Llei.

Des del BLOC també vam voler rehabilitar el Jaciment d’Orpesa la Vella, del qual queden importants restes de la muralla de l’edat del bronze. La rehabilitació d’aquest conjunt arqueològic, per la seua posició estratègica i paisatgística, seria un punt de visita pública molt interessant, a la vegada que quedaria protegit un indret de gran valor cultural. Per part del BLOC hem proposat, en la passada legislatura i en l’actual, consignar una partida pressupostària de 238.174,33 € (39.624.382 milions de pessetes) per dur endavant el projecte de rehabilitació d’Orpesa la Vella, dipositat pel Servei d’Arqueologia de la Diputació en el nostre consistori des de l’any 2001. La proposta ha estat rebutjada pel PP per dos vegades, sense presentar cap alternativa fins ara.

Per part del BLOC hem proposat també, en la passada legislatura i en l’actual, la rehabilitació del Castell d’Orpesa, considerant la urgència de la seua conservació. El monument ha tingut diverses actuacions per part de l’administració autonòmica al llarg dels anys. Aquestes intervencions han sigut positives per al Castell, però sempre han partit de la iniciativa de la Direcció General de Patrimoni de la Generalitat. Això ens deixa en mans del servei de Patrimoni de la Conselleria de Cultura.

Des del BLOC pensem que ha arribat el moment de revertir aquesta situació de passivitat municipal, perquè el castell està cridat a ser el monument més emblemàtic d’Orpesa. Vam proposar fer un Pla de Rehabilitació integral del Castell, amb el compromís de fer una inversió anual de 60.000 euros, durant el temps que fora necessari, per recuperar el monument. La nostra raonable proposta l’ha rebutjat el PP. Damunt de la taula només estan les propostes constructives i a favor del patrimoni que presenta el BLOC.

El BLOC també va proposar un projecte complet de rehabilitació de les torres de guaita la Colomera i la Cordà, per reforçar-les i restaurar-les, perquè han patit un procés de degradació per causes naturals, especialment per l’acció de l’erosió pluvial. La situació actual de les torres comença a ser preocupant, sobretot en el cas de la Cordà: té perill d’arruïnar-se, sense cap tipus d’actuació municipal, ni autonòmica per protegir-les. La proposta va ser votada en contra pel PP una vegada més, sense presentar cap alternativa.
En el nou Pla General d’Ordenació Urbana, que ens presenta el PP, es parla de posar en valor el patrimoni, unit a la diversificació i millora de l’oferta turística. Però la realitat és que no es volen dur endavant les propostes del BLOC que van en la mateixa línia, i el PP no té alternatives.
Només dir al BLOC que NO en les seues propostes. I sense més dilació es passa a la votació, per a demostrar que tenen majoria, desgraciadament per a Orpesa, el govern del PP només té la força de la majoria, però cap raó lògica alternativa o busca de consens amb les propostes del BLOC. El PP s’equivoca, pensant que al no acceptar les propostes del BLOC ens castiga.
Per la nostra part seguirem amb la nostra labor, continuarem fent propostes en positiu per a millorar el patrimoni d’Orpesa. Som un partit amb vocació de governar i ho demostrem dia a dia.

Josep Lluís Romero i Martinez
Regidor del BLOC en l’Ajuntament d’Orpesa

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada