dimecres, 29 d’abril del 2009

Article de la revista el Temps sobre Orpesa

Carregues massa pesades

L’atzucac urbanístic-econòmic no és privatiu de l’ajuntament de Cabanes. A la veïna Orpesa, Josep Lluís Romero, regidor del Bloc, mira amb preocupació als contes municipals i a una acció de govern (el PP governa en solitari) que, assegura, “ha hipotecat a les futures generacions”. Aquest poble de la Plana Alta ha aprofitat l’explosió del ciment i l’efecte crida que ha generat el fenomen Marina d’Or per créixer amb una extensió i un ritme desconegut fins ara.

Si al nord del municipi, Jesús Ger patrimonialitzava tot allò relacionat amb l’urbanisme, al sud, on hi havia el xalet on José María Aznar passava les vacances quan era president del govern, els Lubasa, Onofre Miguel o Enrique Bañuelos, entre altres, tenen la paleta agafada pel mànec. En poc més de deu anys, les muntanyes quasi verges que separaven els municipis d’Orpesa i Benicàssim han vist créixer com bolets habitatges de la més diversa índole.
Bungalows, adosats d’estètica tradicional, xalets amb aire vanguardista, blocs d’apartaments amb vistes al mediterrani i fins i tot un edifici que hom faria passar per un hospital psiquiàtric donen a Orpesa un aspecte molt semblant al d’Altea o Calp. “

Ací s’ha urbanitzat d’una manera salvatge i s’ha creat una nova Torrevieja”, apunta Romero. En total, a la part sud s’han alçat 3.210 habitatges.El sobredimensionament del poble preocupa, i molt, a aquest regidor del Bloc, que dubta que l’ajuntament pugui fer-se càrrec de les despeses que comporta aquest model d’urbanisme difús durant tot l’any. La recollida de fem, l’enllumenat, la seguretat -en l’últim any s’han registrat diversos casos d’assalts a cases fins ara impensables-, el manteniment de vials, aceres i jardins... són despeses que, sense les alegries que fins ara ha insuflat l’activitat constructora a les arques municipals, poden esdevindre inassumibles per a un ajuntament com el d’Orpesa.

Abans que acabi l’any, els urbanitzadors cediran els manteniment de nou zones residencials que ocupen 3’1 milions de metres quadrats (un terç dels quals corresponen a Marina d’Or), una superfície molt més extensa que la que no ocupa el casc urbà. “Tot açò ho pagarem els veïns d’Orpesa, i la factura serà molt cara”, assegura Romero.

La pujada d’impostos, de fet, ja ha començat a notar-se. L’impost de circulació s’ha incrementat d’un 25%. Les taxes del fem augmenten d’un 141% per als habitatges, un 272% per als bars i restaurants i un 300% per a grans superfícies i supermercats.Entretant, els números dels pressuposts municipals de 2008 notifiquen l’abast de la crisi.

A principis d’any es van preveure uns ingressos de 1,7 milions d’euros per l’impost sobre construccions, instal·lacions i obres, que al remat es van quedar en 1,2 milions. En total, mig milió d’euros que s’esfumaren. Igualment, per llicències d’apertura d’establiments, s’havien previst ingressos per valor de 375.000 euros que al final van ascendir a 175.000. Per llicències urbanístiques, els 32.000 euros ingressats efectivament difícilment poden arribar als 68.000 previstos. “La construcció havia manat en este poble.

Ara la caiguda és tan salvatge que s’ho està duent tot darrere”, explica el regidor del Bloc que es queixa que el municipi malda d’equipaments bàsics com ara un poliesportiu o una casa de cultura.D’una opinió molt semblant és Vicent Archilés, que des de fa tres anys és director de l’institut de secundària de la localitat. “Com tot eren beneficis, tots es van pujar al carro”, explica. “S’ha obrat en un any lo que s’hauria d’haver obrat en 15. Ara el que ens queden són 14 anys de crisi”. Archilés sap bé del que parla.

El seu lloc de treball ha sigut una tribuna des de la què observar les transformacions tant demogràfiques com de mentalitat que l’efecte Marina d’Or ha generat en el poble i, en especial, entre les noves generacions. Durant els últims deu anys, la cultura dels diners fàcils generada per la desbocada activitat urbanística, ha actuat com a reclam de milers d’immigrants, en especial de romanesos i marroquins.
Si en 1998, Orpesa tenia poc més de 3.000 habitants, dels quals només un 6% eren estrangers, avui en té més d’11.000, un 48% dels quals són nouvinguts. A l’institut el percentatge arriba al 55%. “I a partir d’un 20%, la integració és impossible”, explica Archilés. “Per molt que ens esforcem, es creen guetos, els equips, a l’hora de jugar, els fan segons les nacionalitats”.
Tot plegat, ha tingut com a conseqüència una perillosa desacreditació de l’ensenyament públic molt semblant a la que es pateix a les grans ciutats. Molts joves d’Orpesa acaben traslladant-se cada dia a col·legis privats de Benicàssim o Castelló per evitar-se l’institut públic de la seua localitat.La facilitat per trobar llocs de treball, en una població on en els últims deu anys havien proliferat tota mena de lampistes, instal·ladors elèctrics, guixaires o fontaners, també ha jugat en contra de la cultura de l’esforç. “En més d’una ocasió s’han enrigut de mi per la meua condició de funcionari. “Jo, treballant en la construcció puc guanyar 1.000 euros més que tu al mes”, em deien”, explica Archilés.

Avui, molts dels que van ostentar aquelles ocupacions han baixat la persiana i s’han passat a l’economia submergida, amb tots els problemes que això genera per als qui treballen de manera regular. Centenars de persones immigrants continuen vivint de manera com més va més precària a l’espera d’un treball en un poble que, a conseqüència de l’allau migratori i la manca de polítiques d’integració, “està desestructurat” en paraules de Josep Lluís Romero, regidor del Bloc.

6 comentaris:

  1. el artículo es muy bueno, cosas evidentes a cualquiera que viva en Oropesa.
    En enseñanza, hay clases que solamente tienen 7 alumnos, lo cual quiere decir que la baja es considerable sumando además la apertura del colegio nuevo que ha repartido los mismos.
    Todo estaba bien y todo iba bien, no hacía falta ninguna infraestructura de ningún tipo, al parecer se podía funcionar sin depuradoras sin colegios nuevos, sin lugares sociales para jóvenes, etc. etc.
    ¿Ahora qué pasa?, pués que todo era irreal, todo o casi todo el mundo se podía permitir, pagar colegios privados para sus hijos, comprarse coches "de alta gama" para circular 5 Km. al día..., irse al Caribe, tener afers con quien fuera, no se pensaba en las necesidades sociales para cuando llegara el momento actual, que estaba cantado que llegaría.
    Ahora está aquí y el resultado es lo que hay, "salvese quien pueda".
    CAMPANILLA.

    ResponElimina
  2. El articulo no dice nada que no sepamos los vecinos de Orpesa, por parte del BLOC marcamos los defectos para intentar dar soluciones. La plana planificación del pasado sin animo de personalizar a los partidos que le han dado cobertura. Nos tiene que hacer reflexionar sobre la planificación del futuro. Los datos que ofrezco en la entrevista son para una análisis profundo para buscar soluciones.

    ResponElimina
  3. La solución es el dialogo y el acuerdo para "trabajar" y poder paliar en la medida de lo posible lo que tenemos delante, "colaborar" porque hay que trabajar para todas las personas en éste momento poco satisfactorio para la mayoría de la gente.
    ¿Crees que quieren dejarte colaborar?, mi opinión es que no.
    Todos nos lo perdemos.
    CAMPANILLA.

    ResponElimina
  4. Soy de la opinión que Orpesa es de todos no la puede patrimonializar ningún partido, no sobra nadie. La actitud del PP es la exclusión y la eliminación del adversario político. Por nuestra parte estamos dispuestos a colaborar.

    ResponElimina
  5. Afortunadament la crisi ha arribat, i molta falta que feia, desde aquí donar gràcies a les hipoteques basura dels bancs nord-americans creant actius tòxics.

    Deixant de costat aquest tema de les hipoteques basura, formant part d'un panorama universal, centrem-nos en la nostra pròpia crisi local. Com molt bé he llegit anteriorment la gent tirava la casa per la finestra quant tot anava bé, sense pensar en allò que podia vindre, jo sóc dels que pense com les formiguetes, replegar menjar en bon temps per per a tindre'n a l'hivern, però desgraciadament la gent som molt menys intel·ligents.

    Al llarg del temps la població d'Orpesa ha fet un gran canvi, un canvi que siguem realistes, ha sentenciat el futur d'Orpesa, perqué sincerament d'aquesta és molt complicat sortir. Per a que isa salvatge urbanització masiva de tots els terrenys del nostre poble? Hi ha que pensar un poc en el cap, enfilant el futur del poble cap a una situació molt més sostenible, i no per contra, hipotecar la vida de les nostres futures generacions, que tenint un poc de sort pot ser es queden a viure a Orpesa.

    Quant es parla de sostenibilitat es parla de progrés i futur, no que el 60% de la població activa es dedique al sector de la construcció, sinó enfoquem el nostre futur a mitjos molt més segurs economicament. La nostra economia s'ha basat en bases molt dèbils, on podriem compara la nostra situació en la de començar a fer la casa per la teulada, cosa que sempre sol fracasar. Si la nostra politica economica haguera tingut una base consistent, una bona estructura, ara mateix aquests comentaris sobrarien.

    Una gran quantitat de gent ha estat cegada per les bases capitalistes i la prosperitat per la seua butxaca i no pel seu poble. Espere que açò comence a canviar, i que la gent es done veritablement comte de la desastrosa situació i de que ''no todo es oro lo que reluce''. Orpesa necesita un canvi ja! Algú que sapiga guiar el futur per el bon camí, algu que es preocupi pel seu poble i no pels seus interessos. Torne a insistir de que sortir de la situació serà molt complicat, per no dir impossible, però tots juns podrem.

    Saluts

    ResponElimina
  6. La situació de crisis d’Orpesa, esta complicada i més que es complicarà en el futur, caldrà el BLOC liderant el nou equip de govern municipal, amb austeritat i sentit comú. Per fer possible el canvi a Orpesa, ens farà falta altres partits, pero sense el BLOC aquest canvi no serà possible.

    ResponElimina