dilluns, 16 de febrer del 2009

Nou article de divulgació de Josep Lluís Romero, per la Societat Orpesína de Cultura, esperem que no moleste al PP d'Orpesa

Forn i Església edificis llegat de la Carta Pobla 1589
La carta pobla de 1589 va deixar a Orpesa, la seua empremta que es pot vore en els nostres dies, en dos edificis, un menys conegut con el Forn, que dóna nom al carrer del mateix nom. Element singular del patrimoni etnològic i arquitectònic d’Orpesa es conserva el forn pròpiament dit i l’edificació que l’acull, amb una sèrie de dependències annexes. L’edifici principal conserva la porta d’entrada original, que té brancals i llinda amb carreus de pedra tallada. A la peça que fa de clau de la llinda es conserva una inscripció gravada que diu “ANO 1590” , un any després d’haver-se concedit la carta de poblament i haver pres el compromís de construir-lo.

La Carta Pobla d’Orpesa -atorgada pel Doctor en Dret En Gaspar Mascarós, com a procurador de Na Laura Cervelló i son marit En Gaspar Mercader, segons el Fur de València, en data de 3 d’abril de 1589, en presència dels vint-i-quatre primers repobladors- deixà establert que:
“ Ittem per quant dits senyors se retenen pera si y pera sos succesors la fleca, e per dita raho los dits pobladors se reselen no partixquem algun indirecte en la venderia del pa, aixi per la falta de onces com per no tenir ben prouehida dita fleca ab abundancia, per ço promet que dits senyors y succesors que aquells tindran dita fleca farta y basta et bon pa y que no donaran en la qüerna menys onces que donen en la qüerna que’s vendra en la vila de Cabanes”.

Fleca es la definició del català medieval de l’actual Forn. Segons la Carta pobla el Senyor de la Vila es compromet a tindre la Fleca ben abastida de tot el necessari per assortir de pa els nous repobladors: tindran dita fleca farta y basta et bon pa

Dins de la carta pobla també s’especifica el solar per la construcció del Forn: ni los llochs o patis que seran menester per a construir lo forn...”

“Ittem ab pacte que en dita donacio y concesio de dita vila y baronia de Orpesa y terme de aquella no s’i comprenga lo castell que dins dita vila stava construït, si sos patis de aquells, ni los llochs o patis que seran menester per a construir lo forn...”

Amb motiu de la Carta Pobla es va procurar l’abastiment suficient de pa per a la població i la previsió de l’edifici de l’actual emplaçament del Forn, que ara anomenem “antic”, a l’efecte de garantir el servei alimentari bàsic; inserit, però, al cor de la trama urbana original d’Orpesa. El valor històric i etnològic és, doncs, incalculable.

El més conegut dels edificis de la carta pobla és l’Església, que segons la carta pobla ja determinà que: “Ittem pera que ab mes fasilitat puguen conservar una iglesia los dits pobladors y tenir en aquella tot lo necesari al culte divinal, per a dis obs los dits señors y per aquells lo dit magnifich miser Gaspar Mascaros en dit nom de procurador de aquells, los fa donacio de hun edifici que esta dins la muralla de dita vila que solia esser hostal y per al servissi de aquella no res menys ho fa donacio de tots los ornament que on d la iglesia vella, exceptats aquells que seran necessaris per a conservar ad desencia la capella e Nostra Señora de la Defensio, que esta en la dita iglesia vella, y ab condicio que tots temps que en dita capella de Nostra de la Defensio se haurà de celebrar y dir missa o fer alguna festa, hachen de servir los ornaments sobredits per a la celebrasio de dits officis y adorno de dita capella y altar”.

Aquest fragment de la Carta Pobla d’Orpesa evidencia la previsió de les autoritats per a la creació d’aquest temple, al lloc que ocupava un hostal, amb la finalitat que els pobladors accediren als serveis religiosos amb facilitat, tot evitant-ne grans desplaçaments a altres llocs del terme o de fora. Durant deu anys, de 1589 a 1599, el producte dels impostos de la Carta pobla s'utilitzaria per pagar les despeses de la construcció de la nova església parroquial.. La dita església se situaria sobre el solar d'un antic hostal i podria utilitzar els ornaments i objectes litúrgics de la vella església, presumiblement més xicoteta i insuficient per a les necessitats la nova població i que es denomina en la Carta de Nostra Senyora de la Defensio.

La carta pobla, a banda d’aquests dos edificis emblemàtics, també dóna ajuda als nous pobladors d’origen català en forma de préstec: “Ittem prometen los dits señors y lo dit magnifich miser Gaspar Mascaros en y per aquells, subvenir als dits pobladors pera que mes comodament y ab mes brevetat puguen obrar les cases en que han de habitar”. Els senyors es van comprometre a fer un préstec per la construcció de 30 cases a raó de 30 llibres per casa.

Desprès de la Carta Pobla comença el creixement urbanístic d’Orpesa, que se articularà sobre l’eix del carrer de Enmig i de del paral·lel, el carrer de Sant Jaume. I els carrers transversals amb nom d’establiments públics de la Carta Pobla, Forn i l’Hospital (hospitium et hospitalia), vocable que fa referència a l’hostal que, segons la carta pobla, acollia els transeünts que visitaven Orpesa.

Josep Lluís Romero i Martínez

2 comentaris:

  1. Bien, aunque discrepo del lugar de publicacion, asi como el enunciado de si molesta o no al pp, un articulo de opinion se articula entorno a una idea o motivo a expresar, sin tener en cuenta opiniones que no se han producido y ante el caso de que se produjesen solo aceptadas si hacen referencia al texto del articulo y lo que en el se expresa, llegando con argumentacion rebatir lo que en le se dice, fuera de ello no hay que hacer caso.

    ResponElimina
  2. He querido hacer una ironía, el ultimo articulo que publique http://blocdorpesa.blogspot.com/2009/02/article-de-divulgacio-de-josep-lluis.html, provoco que el Sr. Alcalde reuniera a la SOC, para quejarse. La lectura mis artículos divulgativos no tienen interés político, solo una inquietud personal.

    ResponElimina